I betonbranchen: Manuel Spindler og hans Arocs

Reportage

Grå vare – eftertragtet.

Manuel Spindler og hans Arocs hjælper med at holde byggebranchen i gang i Oberösterreich. Hvert år leverer han tusindvis af kubikmeter færdigbeton i hele delstaten.


Når Manuel Spindler starter sin Arocs 4148 tidligt om morgenen i den lille by Diersbach i Oberösterreich, er landskabet stadig indhyllet i mørke. Kort efter kl. 5 starter dagen for den 39-årige, og ikke en gang en time senere sidder han allerede bag rattet i sin betonblander. Hans mål ligger kun få kilometer væk: Firmaet Eders betonværk i Aurolzmünster i Innkreis. Her bakker han sin lastbil ind under det mægtige blandetårn og henter fragten. Det tager knap 10 minutter. Afhængigt af byggepladsen strømmer der her op til otte kubikmeter færdigbeton ned i den fireakslede lastbils tromle: for det meste fundament- eller dækbeton, nogle gange også frilagt beton eller frostsikker beton.


Manuel Spindler.


Nu er det flydebeton, der primært anvendes til gulve. Manuel henter følgesedlen på kontoret. Derefter fjerner han de mange små betonstænk, der er uundgåelige selv ved meget forsigtig påfyldning, fra opbygningen med en slange og vand fra lastbilens 650-liters tank. „Nu er stænkene nemme at få væk“, siger han og smiler. „Om et par timer ser det anderledes ud. Så er stænkene hårde som sten, og så er de meget besværlige at skrabe af.“ Sjovt tilbehør: „Det vil jeg gerne spare mig selv og lastbilen for.“



Ingen tid til smøleri.

Det læssede byggemateriale er beregnet til en stor byggeplads, der ligger nogle landsbyer væk. Her har Manuel allerede afleveret beton flere gange i de seneste uger og måneder. Der er ikke tid til smøleri – beton kan kun bearbejdes i et begrænset tidsrum. Cement-sand-grus-blandingen skal være brugt til sit formål senest halvanden time efter påfyldningen, og erfaringsmæssigt må der forventes ventetid på byggepladserne.


„Jeg kunne slet ikke ønske mig noget bedre.“

– Manuel Spindler, chauffør hos jordarbejde- og transportvirksomheden Weidinger



Ud over Manuels Arocs venter der to andre blandevogne. Så er der tid til at afklare nogle spørgsmål: Hvornår fik han sit kørekort til lastbil? „Allerede som 18-årig“, svarer Manuel. „Min far rådede mig dengang til også at tage B-kørekort samtidig, så jeg stod på endnu mere sikker grund rent erhvervsmæssigt. Det er jeg meget taknemmelig for i dag. Jeg har været i lære som snedker, men skiftede hurtigt til livet bag rattet, og nu har jeg været lastbilchauffør i 16 år.“ Han har aldrig fortrudt dette skift. „Der kunne slet ikke ske noget bedre for mig“, siger han.



På vej til at blive sin egen herre.

På vegne af sin arbejdsgiver, jordarbejde- og transportvirksomheden Weidinger i St. Aegidi, kører Manuel 100 procent for firmagruppen Eder fra Peuerbach i Oberösterreich. Udover fire transportbetonværker i delstaten driver virksomheden også teglværker i Peuerbach og Weibern. Manuel værdsætter først og fremmest uafhængigheden i sit arbejde. "Det vigtigste er, at jeg timer mit arbejde og kører til de omkring seks til otte byggepladser om dagen inden for de angivne tidsintervaller." Han sætter stor pris på de mange kundekontakter. "Vi får os altid en god snak."



Arocs? En drøm.

Og hvad synes han om sit nye køretøj? "En drøm", siger Manuel og smiler. "Jeg har altid kørt Mercedes, først en SK og så en Actros. Den nye Arocs er dog ekstremt veludstyret og er endnu en gang i sin helt egen liga hvad angår komfort og bekvemmelighed. Og MirrorCam er en ægte sikkerhedsfordel. Når solen skinner ind på kameraet, tilpasser displayet sig. Billedet bliver mørkere, og jeg har et fint udsyn. Omvendt præcis på samme måde: Når jeg kører ind i en mørk hal, bliver billedet i displayene lysere. Super!"



Ikke for flydende, ikke for fast.

Efter de to andre blandevogne er turen nu kommet til Manuels lastbil. Han bakker forsigtigt gennem den mudrede indkørsel foran en betonpumpe, der er opbygget lige foran den nye hal. Manuel stiger ud af førerhuset og placerer slisken således, at den færdige beton kan flyde ind i betonpumpens tragt. Kort tid efter strømmer der også flere kubikmeter ind i den nye hal. Han regulerer flydehastigheden med et håndtag. Ved hjælp af tromlens konsistensmanometer kontrollerer han, om betonens sammensætning passer. "Den må ikke være for flydende eller for hård," siger han og gør ved afslutningen af vores samtale opmærksom på det særlige ved sit køretøj:" "Med transportbåndet kan jeg transportere betonen op til 12 meter ud og fem meter op uden en pumpe." Især på små byggepladser er det en fordel, man ikke skal undervurdere, og for mange bygherrer er det en enorm lettelse", siger han, inden han sætter sig ind i sin lastbil og kører tilbage til betonværket i Aurolzmünster.


Foto: Sebastian Freiler
Video: Peak Motion GmbH

8 kommentarer