Ricardo Böhnke kører den første serieproducerede eActros

Reportage

Den allerførste.

Sidste år fik DB SCHENKER overdraget den første serieproducerede eActros – og føreren Ricardo Böhnke vil kun køre elektrisk.


Men først lige en enkelt ting: Ricardo Böhnke kender alt til de problemer, som førerne inden for distributionskørsel har. Overfyldte veje, få stopmuligheder og selvhævdende trafikanter. Det kræver altid fuld koncentration. Om aftenen er Ricardo helt udkørt, og tit smider han sig bare i sofaen. "Men i en eActros er jobbet alligevel på en måde anderledes", siger den 49-årige. "Jeg føler mig på en eller anden måde mere afslappet."



Ind til byen hver dag.

Fra godstransportcentret (GVZ) i Leipzig i det nordvestlige Tyskland kører Ricardo med sin eActros 300 hver dag ture ind til byen og en gang imellem også til omegnen. Der er meget igangsætning, meget opbremsning, meget trafik. Hvad er det, der gør arbejdet anderledes i en eActros? "Ved igangsætning er der færre afbrydelser af trækkraften, fordi lastbilen kun har to gear. Der er derfor altid kraft til rådighed. Det gør jo kørslen lettere", svarer Ricardo.

eActros er stadig parkeret i gården hos filialen af DB SCHENKER. Der er stille i førerhuset, og Ricardos blik glider over midterdisplayet foran ham. "Jeg tjekker tit, om lastbilen overhovedet er tændt. Man hører jo ingen motorlyd", siger Ricardo med et grin. Så kører han af sted.



"Man er bare afslappet i længere tid."

– Ricardo Böhnke, fører hos DB SCHENKER i Leipzig



I alt har Ricardo kørt ellastbiler fra Mercedes‑Benz Trucks i et par år. "Jeg har kørt et af køretøjerne fra forserien", siger han. Køretøjet har siden 2020 været en del af den såkaldte innovationsflåde.

Ricardo fik hurtigt udviklet en god fornemmelse for at køre ellastbil. "Jeg fandt hurtigt ud af, hvor lang tid jeg kunne køre med hvilken opladning", siger han og peger på batteriopladningsindikatoren. "Jeg slutter kun eActros til ladestationen hver anden nat. Egentlig har den kun behov for at blive opladet hver tredje arbejdsdag til vores brug, men på den måde har jeg stadig en reserve i baghånden, hvis jeg pludselig skal køre en tur mere." Batterierne i DB SCHENKER-lastbilen oplades dermed kun til 85 procent af deres kapacitet. Det er der to grunde til: "For det første kan jeg stadig genvinde energi ved opbremsning, og for det andet ønsker jeg ikke altid at oplade batterierne helt. Det forlænger levetiden", siger Ricardo, som nu er undervejs på landevejen med sin lastbil i retning mod bymidten.



En by i forandring.

Leipzig har været i vækst siden 1999 og tiltrækker flere og flere mennesker. I 2022 havde den saksiske by næsten 625.000 indbyggere. "Så trafikmængden er også tilsvarende massiv", siger Ricardo. "Desuden arbejder jeg med mange byggepladser. Byen er i konstant forandring, så jeg er nødt til at tilpasse mig, og det klarer jeg fint takket være køretøjet."



Gennemprøvede assistentsystemer som standard.

Ricardo har dagligt omtrent 20 aflæsningssteder spredt ud over Leipzig-regionen. Alt det, han medbringer, kan placeres på paller. SPIER-opbygningen på hans eActros råder over 18 pladser. Ricardo: "Størrelsen på opbygningen passer perfekt til mine ture. Ligesom hele lastbilen, i øvrigt. Inde i byen kan der også være snævert. Og i min eActros er det nemt at smutte rundt om hjørnerne. Det er bare mere afslappet", siger Ricardo. Det hjælper de gennemprøvede assistentsystemer fra Mercedes‑Benz Trucks, som er monteret som standard i lastbilen, med til. "Drejeassistenten har allerede advaret mig flere gange i situationer, som var uoverskuelige. Der dukker sommetider pludselig cyklister op af det rene ingenting."



Fotos og video: Matthias Aletsee

3 kommentarer