Drobek a jeho do detailu doladěný Actros

Rozhovor

Vypadá jako výstavní kus, ale tenhle Actros má najeto bezmála 1 000 000 km.

Drobek, jak Jirkovi přátelé říkají, má auta hluboce zakořeněná v životním stylu. Přes týden bývá se soupravou na cestách do Francie, Itálie, Německa, Rakouska nebo Holandska a o víkendech tráví čas úpravami tak, aby byl jeho Actros jedinečný a v perfektním stavu.


Téměř milion kilometrů.

Že má tenhle Actros najeto skoro 950 000 km, a překročení milionové hranice ho prý čeká nejpozději na jaře, se nechce na první pohled věřit. Po krátkém svezení v kompletně přečalouněném interiéru bychom totiž klidně tipovali, že tohle auto je teprve čerstvě zajeté. Podle Jirky se za celou dobu v rámci nepravidelných servisů měnila jen mechatronika převodovky, brzdový válec a tři vstřikovače.

Z části je to určitě zásluhou spolehlivé techniky, ale Jirka doplňuje, že se k autu chová s maximální ohleduplností.


„Nikdy se nestalo, že by auto pod mýma rukama trpělo.“



Komfort pro řidiče, pracant pro šéfa.

Když se Actros do firmy Autodoprava Zdeněk Vácha objednával, měl Jirka jen pár požadavků na výbavu; konkrétně vestavěnou lednici, denní svícení a LED světla vzadu. Nakonec ale dorazilo auto v téměř plné výbavě.

„Jsem hlavně rád, že jde o tandemovou konfiguraci. Podvozek s delším rozvorem a zatíženou zádí má díky tomu výrazně klidnější projev. Čelo vleku máme průchozí, a pokud to nakládka vyžaduje, tak lze shrnout i střechu či přizvednout bok. Často vozíme také díly pro automobilový průmysl a tohle je jediný způsob, jak pohodlně naložíme na výšku 3 palety na sebe.“ 



Na začátku byla obyčejná červená velkoobjemovka.

Samozřejmě nás zajímá, co Jirkův Actros dělá jedinečným a na silnici nepřehlédnutelným autem. Než nám ale hrdý řidič a úpravce v jedné osobě ukáže aktuální stav, vytahuje z kapsy mobilní telefon a ukazuje nám fotku auta v původním stavu. To abychom vůbec viděli a pochopili rozsah úprav.

Původní auto totiž byla tuctová červená "velkoobjemovka", kterých po českých silnicích jezdí nepřeberné množství a která se snadno ztratí v davu. Zato současná souprava je již z dálky rozpoznatelná, a to právě díky péči a úpravám Jirky.


Drobek na cestách.

Když Jirka ukazuje co všechno je na tahači upravené, je toho opravdu hodně. Jako první zmiňuje mimo jiné leštěné doplňky od TruckNerez.cz kolem auta. Při pohledu na předek Actrosu zaujme "truhlík na květiny" vyrobený na míru, jak s úsměvem říká předokennímu rámu. Hned na to pak horní přídavná rampa - horní nerezový rám, jak zní oficiální název tohoto dílu.

Leštěným doplňkům ale rozhodně dominuje nádrž, která prý stála v podstatě víkend rozlešťování. Zato ale zaujme již z dálky, a o to přece jde. „U tandemu je navíc problém se k nádrži pořádně dostat, což práci značně komplikuje,“ pyšní se svým dílem a dodává, že na práci na nádrži ale nebyl sám.

Vedle nádrže na boku se vyjímá i velkolepý kryt opatřený airbrushem s motivem filmového Hellboye. Drobnosti jako boční poziční světla doplněná o trojcípou hvězdu, vymalové nápisy s obtaženými linkami písmen na pneumatikách pak jsou pověstnými třešničkami na dortu a detaily, které dolaďují celek.



A co na úpravy říká zaměstnavatel?

Jirka popisuje vztah se šéfem v podstatě jako přátelství. „Pro Autodopravu Zdeněk Vácha pracuju už 9 let, šéf má pochopení pro to, že chci mít truck podle svých představ. Na úpravy tak můžu využít naši firemní dílnu, kde se o víkendech často potkáváme. Vychází mi vstříc a na druhou stranu se může spolehnout, že jakmile to jde, vyjdu zase rád vstříc já jemu. Například když nespěchám na vykládku, rád firmě ušetřím pár korun za mýto a jedu z firmy část trasy po okreskách," prozrazuje Jirka tajemství dobrých vztahů se šéfem.



Životní styl, rodina a koníčky: vše pod jednou střechou.

Na dnešní focení dorazila i Jirkova přítelkyně Peťule, což nás přimělo k dotazu, jestli jim dvěma vůbec zbývá nějaký čas pro sebe. Usmívá se a odpovídá, že na spoustě z těch úprav se i sama podílí. A třeba nádrže prý rozlešťovali spolu. Je to zkrátka životní styl.

Kromě trávení času „pod autem“ má Jirka ještě druhý velký koníček, kterým je kulturistika. Tréninky prý stíhá, jen když není na cestách. Ale když jsou závody, to Jirka přepne do jiného režimu - na přípravu na závody si se šéfem vyjedná volno. A ještě v jednu chvíli si bere volno: na vánoční svátky strávené s rodinou.



Text: Matěj Slepička

Dosud žádné komentáře