Bart Schmitz geeft Arocs facelift en verbouwt hem tot mobiele experience center

De nieuwe arocs

The Suited Truck Driver.

Bart Schmitz is directeur van PFM Intelligence Group, een bedrijf dat gespecialiseerd is in technologie om bezoekersstromen te meten. Hij had een droom: een mobiele ruimte waarin hij zijn producten en diensten op locatie bij de klant kon demonstreren. Nu staat die droom op het punt van uitkomen.


Het begon allemaal in 2015 met een hersenspinsel: een mobiele presentatieruimte om producten van zijn bedrijf te presenteren. Daarvoor had Bart aanvankelijk een doodgewone, ‘simpele’ container op het oog. Maar dat niveau is het plan al lang ontstegen. In de zomer van 2020 moet de volledig custom-made vrachtwagencombinatie, met als pronkstuk een 5-assige nieuwe Arocs, de weg op gaan. Ook de Arocs zelf krijgt een compleet nieuw gezicht. Dat blijft niet alleen bij het inbouwen van de Actros-koplampen. “Mensen moeten het gevoel hebben van: daar komt er écht iets aanrijden.”
“Dat we nu een volledige vrachtwagencombinatie ontwikkelen, is noodgedwongen zo gegroeid”, vertelt Bart. “De kosten om de container steeds te transporteren, bleken gewoonweg te hoog. Het was financieel véél voordeliger om zelf een vrachtwagen aan te schaffen.” De initiatiefnemer van dit project zet alles op alles om het te laten slagen. Zo heeft hij zelfs zijn huis verkocht om de hele combinatie te bekostigen.

Onlangs haalde hij zijn CE-rijbewijs en sindsdien gaat hij door het leven als ‘The Suited Truck Driver’.
Een toepasselijkere naam bestaat niet. Doorgaans gaat de truckchauffeur én ondernemer ineen namelijk door het leven in driedelig pak. Kostuums die een plek krijgen in de speciaal in te bouwen kasten in de BigSpace-cabine, die bovendien flink uitgebreid wordt: de cabine wordt met 900 millimeter verlengd en de achterkant wordt 130 millimeter verhoogd. “Bij Ematri in Barneveld ben ik getuige geweest van het ‘onthoofden’ en doorslijpen van de cabine. Dat was een bijzondere gewaarwording”, vertelt Bart. “In de cabine komen ook twee werkplekken en is er ruimte om een-op-eengesprekken te voeren. Bovenin komt bovendien een slaapplek, die je elektrisch naar beneden kunt laten zakken.”


Ook de rest van de motorwagen-aanhangwagencombinatie, met een totale lengte van 18,75 meter, wordt om je vingers bij af te likken. Op het motorwagenchassis komt een 7 meter lange container te staan; het kloppende hart van het experience center. De lange zijde van de container wordt volledig van glas, met daarin een automatische schuifdeur. Aan de andere kant hangen schermen, waarop aan potentiële klanten wordt getoond welke resultaten de telsystemen van PFM Intelligence Group opleveren.

Op een 5,5 meter lange aanhangwagen wordt naast een personenwagen, ook een reclamezuil vervoerd met daarop de uiteenlopende telsystemen. Deze zogenaamde Trotter kan op locatie neergezet worden, zoals in een winkelcentrum of binnenstad.Ter plekke worden metingen verricht in de dagelijkse praktijk van klant, waarmee de waarde van het product van PFM Intelligence Group direct inzichtelijk gemaakt wordt. De resultaten worden draadloos verstuurd en getoond in het experience center. Een 40 ton/meter Effer-kraan achter de cabine maakt verplaatsing van de reclamezuil, die in totaal 2 ton weegt, mogelijk.
“Uiteindelijk is ook de nieuwe Arocs heel belangrijk voor het geheel”, vertelt Bart. Voor zijn keuze voor dit model heeft de ondernemer goede redenen. “Op het gebied van innovatie loopt Mercedes-Benz echt voorop. Voorbeelden daarvan zijn de MirrorCam en de Multimedia Cockpit Interactive, waarvoor wij een eigen app gaan ontwikkelen. Wat dat betreft passen onze bedrijven goed bij elkaar. Ook wij proberen ons te blijven vernieuwen, met data als basis. Voor ons was er geen passender truckmodel.”


Wil je The Suited Truck Driver en de transformatie van zijn Arocs blijven volgen? Abonneer je dan op zijn Youtube-kanaal, Instagram-account of Facebook-pagina

5 reacties