Altid til tiden, altid ren: Endy Kilian bringer mælk til mejeriet med sin Actros

Reportage

Mælkekusken.

Hos Familien Kilian har siden 1920'erne kun handlet om mælk. Lastbiler fra Mercedes-Benz har haft ansvaret for transporten i mere end 50 år. Endy, som er barnebarn af firmaets grundlægger, har selv indrettet sin nuværende Actros 2551.

Gruppebillede med Actros. Familien Kilian med hunden "Otto" og chauffør Peter Böhnke (til venstre), der har været chauffør hos Kilians i 13 år.


Selvom Ernst Kilian har parkeret sin Actros, er de ca. 25.000 liter mælk i trækkøretøjet og traileren stadig i kraftig bevægelse. "Det er en af vores udfordringer", siger Ernst, som alle bare kalder "Endy". "At transportere væsker er noget helt anderledes." Generelt har mælketransport sine egne særegenheder. For eksempel arbejdstiden: De to Kilian-lastbiler starter i Schrozberg i Baden-Württemberg klokken fire om morgenen. Afhængigt af ruten er de undervejs til kl. 19.


Hos dem handler alt om mælk: Ute og Endy Kilian.
Hos dem handler alt om mælk: Ute og Endy Kilian.

Familiefirmaet.

"Mælkekusken" står der på solskærmen i hans Actros. "Tilbage i 1920'erne brugte min bedstefar en hestetrukket vogn til at hente mælkejungerne på gårdene og køre dem til mejeriet", forklarer Endy, der tiltrådte firmaet i 1987 som chauffør. "Min første tur var planlagt til straks efter min køreprøve. Så jeg var jo nødt til at bestå”, griner den 53-årige.

Pålidelighed er højeste prioritet.

Ligesom hans første lastbil, en NG 1624, er Endys Actros udstyret med mange kromapplikationer. ”Mine lastbiler skal se godt ud,” siger han.

Men frem for alt skal de køre: ”Vi tjener kun penge, hvis vi leverer mælken til mejeriet til tiden”, siger hans kone, Ute. Landmændene skal kunne stole på, at mælken bliver hentet.



"Nogle transporterer diesel, jeg transporterer mælk."

– Endy Kilian



God forbindelse til værkstedet.

Kilianfamilien stoler fuldt ud på deres Actrosbiler. De har en tæt forbindelse til chefen og værkstedsføreren på Mercedes-Benz-værkstedet Widmann i Crailsheim. "De sætter himmel og jord i bevægelse, så vi hurtigt kan komme ud at køre igen," siger Ute. "Fordi køretøjerne har GPS-overvågning og specielt kalibreret teknologi, kan vi ikke uden videre bruge en lejebil," siger den uddannede laboratorietekniker, der også tager sig af administration og bogholderi.

Hun er født i Nordtyskland, og arbejder på mejeriet Schrozberg. Der mødte hun Endy i 1980'erne og blev derefter boende i Sydtyskland. I 2005 overtog de to firmaet og hyrede chauffører.

Søn Keven besluttede at studere og tage et andet job. Så Endy satser på barnebarnet Marquess. "Han er kun ti år, men jeg holder jo et stykke tid endnu," siger mælkechaufføren.



Mælk eller diesel?

Endy har placeret en mærkat på bagenden af tanken: "Nogle kører med diesel, jeg kører med mælk". ”Selvfølgelig kører jeg på diesel. Men jeg mener, at man allerede som barn bør være opmærksom på, hvor den daglige mælk kommer fra. Hvis de læser dette, mens de kører forbi, kan de spørge forældre om, hvad det betyder”, siger Endy. Derefter klatrer barnebarnet Marquess op i passagersædet og kører videre til mejeriet sammen med sin bedstefar. Ligesom andre børn i Kilianfamilien har gjort det før ham.



Fotos: Jan Potente

13 kommentarer