RoadStars goes »český«

RoadStars på tjekkisk

Nyt RoadStars-marked: Tjekkiet.

RoadStars glæder sig over et nyt marked. Tjekkiet er det seneste medlem af RoadStars familien, og her præsenterer vi det med et par indblik i det smukke land.

Ollyy/Shutterstock.com


Et eventyrland.

»Enhver, der bevarer evnen til at se skønhed, bliver aldrig gammel.«  – Et citat af den tjekkiske forfatter Franz Kafka, som passer perfekt til det første indtryk af landet. Hvis man holder øjnene åbne under en tur gennem Tjekkiet, vil man opdage mange smukke steder i landet. Især hovedstaden Prag vækker med sine magiske pladser og attraktive gader forgangne tiders charme. Ikke uden grund kaldes byen også »den gyldne stad«.

Hvis man har tid til en lille omvej, bør man forlade motorvejen til fordel for en lille tur gennem landsbyerne. Ofte fører vejene langs små floder og forbi utallige borge og slotte. De fantastiske omgivelser er sandsynligvis også årsagen til, at de fleste eventyrfilm bliver optaget her. Så det kan betale sig at tage en afstikker. Også om vinteren er Tjekkiet et yndet rejsemål. Landets snedækkede bjerge lokker hvert år mange vintersportsfolk til de vidunderlige skiområder.

Desuden er Tjekkiet øllets hjemland. Godt 140 l øl pr. indbygger drikker tjekkerne om året. Dermed ligger de klart i spidsen i den europæiske ranking.

Landet har veludbyggede veje, som er tilsluttet det europæiske vejnet og forbinder landets regioner godt med hinanden.


Veronika Galkina/Shutterstock.com
Veronika Galkina/Shutterstock.com
Peteri/Shutterstock.com
Peteri/Shutterstock.com

Vejafgift og vignetpligt i Tjekkiet.

På nogle motorveje og motortrafikveje opkræves et gebyr. For køretøjer under 3,5 t tilladt totalvægt kræver kørsel på disse veje en vignet, som anbringes godt synligt i forruden. Hvis man vil køre på en afgiftspligtig vej med et køretøj over 3,5 t, skal man have en såkaldt Premid, et elektronisk vejafgiftssystem, som registreres automatisk af afgiftsanlæggene. Når man kører gennem et afgiftsanlæg, fortæller et akustisk signal, at vejafgiften er blevet registreret.


Parkerings- og standsningsforbud i Prag.

I Prag gælder der forskellige regler. Det er således forbudt at parkere ved ubrudte gule streger i vejkanten eller en blå markering på kørebanen.Ved fuldt optrukne gule streger ved kørebanens kant er der absolut standsningsforbud. Desuden findes der forskellige parkeringszoner, som er adskilt fra hinanden ved hjælp af farver:

  • Blå zone: Beboere samt personer med firmaadresse og gyldigt parkeringskort må parkere her.
  • Orange zone: Afgiftspligtig parkering i maks. 2 timer.
  • Grøn zone: Her må man mod afgift parkere i op til 6 timer.

Fakta om Tjekkiet.

  • I Tjekkiet gælder et absolut alkoholforbud ved kørsel.
  • Nærlys er obligatorisk: Her skal der køres med nærlys hele dagen.
  • Bilister skal i Tjekkiet medbringe et sæt reservepærer i bilen.
  • (Der gælder undtagelser for køretøjer med neon-, xenon- eller LED-lygter)
  • Sporvogne har forkørselsret ved fodgængerovergange
  • Huse i Tjekkiet har 2 husnumre
  • Blinkende lys ved jernbaneoverskæringer: Mange jernbaneoverskæringer er udstyret med hvide blinklys. Disse viser, at anlægget er i drift. Når de blinker rødt, advarer de om et tog, der nærmer sig.

Header: Jaromir Chalabala/Shutterstock.com
Hvor ikke andet er anført, fotos: Jan Chaloupka

Endnu ingen kommentarer